Știri și Evenimente

Medicii spitalului Edineț: tot adevărul despre colesterol

Autor: | Etichete: , | Comments: 0 | ianuarie 12th, 2022

Colesterolul este puternic asociat la oamenii de rând cu o substanță nocivă care trebuie eliminată. De fapt, aceasta nu este altceva decât o tehnică de marketing, care dezvoltă activ vânzările, oferindu-ne „produse eco” ,,fără grăsimi”, subliniază medicii Spitalului Raional Edineţ.

Colesterolul este vital pentru organism și este sintetizat în ficat, indiferent de ceea ce mănâncă o persoană. Nivelul său este mai susceptibil să crească din cauza modului greșit de viață, pe care oamenii moderni îl au adesea și care nu corespunde genomul nostru.

Adevărata problemă apare atunci când nivelul de colesterol este atât de mare încât organismul nu mai este capabil să-l folosească, concentrația de colesterol din sânge crește și duce la înfundarea vaselor sangvine, ceea ce nu permite aprovizionarea cu suficientă a organelor interne cu sânge.

Dacă acest lucru se întâmplă treptat, atunci apar dificiențe în activitatea organelor interne și, dacă se întâmplă rapid, atunci provoacă consecințe atât de grave precum tromboză, atac de cord, accident vascular cerebral și chiar gangrena.

Experții subliniază că testele biochimice regulate ale sângelui ajută la monitorizarea nivelului de colesterol. Este important să urmăriți doi indicatori ai colesterolului: lipoproteina cu densitate scăzută, care este considerat colesterol „rău” (LDL) și lipoproteina cu densitate mare, colesterol „bun” (HDL).

Colesterolul este esențial pentru funcționarea normală a organismului. Acest alcool natural liposolubil este implicat în transportul substanțelor importante în interiorul celulei și invers.

Limitarea totală a consumului de grăsimi, persoană perturbă procese importante din celule și dezvoltă deficitul de vitamine și minerale. Acesta este unul din motivele pentru care este periculos să administrarea medicamente pentru ,,arderea,, grăsimilor.

Substanța tensioactivă necesară unei persoane pentru a respira, care menține alveolele într-o stare îndreptată, este sintetizată în proporție de 90% din grăsimea care o folosește organismul.

Colesterolul joacă un rol important în sinteza hormonilor sexuali.

Nutriționiștii acordă atenție faptului că grăsimile sunt deosebit de importante pentru munca organismului în perioada rece de iarnă. ,,Arzând,, în plămâni, generează căldura necesară. Cantitatea admisibilă de grăsime de la 60 la 80 de grame pe zi și variază în funcție de efeortul fizic a persoanei. Este bine dacă este o combinație de grăsimi vegetale și animale de bună calitate.