Știri și Evenimente

Specialistii Spitalului Raional Edinet dezvaluie miturile populare privind vaccinul contra gripei

Autor: | Etichete: , , , | Comments: 0 | august 25th, 2022

Stiati ca covid este a treia cauza de deces, urmata de gripa? Mai periculoase pentru viata oamenilor sunt numai boli cardiovasculare si cancer.

Spitalul raional Edinet se confrunta anual cu focare locale de virusuri gripale A si B.

Vaccinarea antigripala este un subiect de controversa continua.

Medicii spitalului raional din Edinet dezvaluie miturile populare despre vaccin si reamintesc despre importanta vaccinarii.

Gripa e boala usoara

Un numar mare de oameni se imbolnavesc de gripa in fiecare an.

In ciuda faptului ca majoritatea persoanelor bolnave se recupereaza, statisticile OMS arata ca rata anuala de decese din cauza gripei este de aproximativ 650 de mii de persoane.

Principalul pericol nu este gripa in sine, ci complicatiile acesteia, inclusiv inflamatia creierului, plamanilor, afectarea inimii si avortul.

Batranii, copiii, femeile insarcinate si cei cu sisteme imunitare slabite si boli cronice sunt cei mai expusi riscului de a dezvolta complicatii.

Te poti imbolnavi de la un vaccin

Virusii continuti de vaccin nu pot provoca boli deoarece sunt inactivati.

Dupa vaccinare, in timp ce sistemul imunitar se adapteaza la vaccin, este posibil sa aveti slabiciune sau o usoara crestere a temperaturii.

Aceasta este o reactie normala care dureaza 1-2 zile si apoi dispare fara urma.

Vaccinul are efecte secundare periculoase

Efectele secundare grave ale vaccinului sunt extrem de rare. De exemplu, sindromul Guillain-Barré (GBS), care provoaca slabiciune musculara si paralizie, apare intr-o rata de unu la un milion.

Mai poti sa te imbolnavesti dupa vaccinare

Dupa cum a fost expus mai sus, gripa este cauzata de un grup de virusi, iar mai multe soiuri circula constant in lume.

Este posibil sa faceti gripa cauzata de o tulpina a virusului impotriva careia nu ati fost vaccinati, dar un vaccin modern poate proteja impotriva celor mai comune tulpini ale virusului si poate preveni raspandirea acestora.

Vaccinarea este contraindicata femeilor gravide

 O complicatie teribila a gripei este avortul spontan. De aceea femeile gravide necesita vaccinarea in primul rand. Vaccinurile moderne sunt sigure in orice stadiu al sarcinii.