Știri și Evenimente

Medicii-experți ai spitalului Edineț recomandă să fiți atenți la ciuperci, au fost înregistrate cazuri de intoxicare

Autor: | Etichete: , , | Comments: 0 | octombrie 10th, 2021

Pentru mulți locuitori ai țării noastre, culesul ciupercilor nu este doar o distracție plăcută la natură, dar și una dintre oportunitățile excelente de aprovizionare cu „delicii” pentru utilizare ulterioară – înghețare, uscare sau pentru conservarea pentru anul întreg. Sezonul ciupercilor durează de la mijlocul verii până la sfârșitul toamnei, deoarece în acest moment aveti acces la   „recolte” mari de daruri ale naturii.

De regulă, familii întregi, chiar și cu copii, merg la „vânătoarea liniștită”, așa o numesc înșiși amatorii de ciuperci, dar înainte de a începe să culegeți ciuperci, trebuie să le studiați cu atenție specia. Uneori este ușor să confundați o ciupercă comestibilă cu o ciupercă necomestabilă sau otrăvitoare. Pentru cei cărora le place să culeagă ciuperci, este important să rețineți că ciupercile necunoscute nu trebuie să fie culese niciodată. Chiar și cea mai mică ciupercă otrăvitoare, pregătită împreună cu restul ciupercilor, poate avea consecințe grave.

Țineți cont atunci când culegeți ciuperci

Ciupercile sunt daruri ale naturii delicioase și folositoare, cu care puteți pregăti o varietate mare de feluri de mâncare, dar merită să țineți cont de regulile de colectare a acestora:

  1. Nu culegeți specii necunoscute. Studiind speciile botanice de ciuperci, este mai ușor să recunoști ciupercile comestibile și să le colectezi pentru plăcerea ta.
  2. Nu culegeți ciuperci bătrîne. De regulă, astfel de ciuperci pot acumula toxine și substanțe nocive.
  1. Evitați locurile culesului de ciuperci din apropierea autostrăzilor, gropilor de gunoi, fabrici industriale, câmpuri. Ciupercile sunt un microorganism viu care absorb cu ușurință substanțele nocive.
  2. Nu mâncați ciuperci crude.

Ciuperci mortale

Otrăvirea cu ciuperci de pădure, inclusiv cu cazuri mortale, nu este  ceva neobișnuită pentru țara noastră. În fiecare an, conform statisticilor, numărul acestor cazuri nu face decât să crească. Anul acesta, au fost raportate 56 de cazuri de otrăvire fungică. În majoritatea cazurilor, otrăvirea a fost provocată de  consumul de de ciuperci conservate, culese sau cumpărate de la comercianți. Experţii de la spitalul Edineţ recomandă să fiți atenţi la ciuperci, s-au înregistrat cazuri de intoxicare în raionale Călăraşi, Floreşti, Edineţ, Făleşti, Orhei, Nisporeni.

Cele mai răspândite și periculoase ciuperci toxice din țara noastră sunt:

  • Amanita phalloides (бледная поганка)
  • Boletus satanas (сатанинский гриб)
  • Amanita muscaria (красный мухомор)
  • Galerína margináta (галерина окаймленная),
  • Mycena cyanorrhiza (мицена чистая)
  • Hebelóma crustulinifórme (гебелома клейкая).

În caz de otrăvire cu ciuperci, este strict interzis să Vă automedicați și trebuie, cât mai curând posibil, să solicitați asistență medicală de la un medic!