Știri și Evenimente

Cum să restabiliți gustul și mirosul după COVID-19, recomandări ale medicilor experți de la Spitalul Raional Edineț

Autor: | Etichete: , , | Comments: 0 | noiembrie 24th, 2021

Afectarea  mirosului  este una din primele simptome ale coronavirusului. Pentru unii oameni, pierderea percepției de gust și miros este principalul și, uneori, singurul simptom al acestei boli, dar, în orice caz, merită să percepem acest lucru cu toată responsabilitatea. Pierderea mirosului este asociată în primul rând cu umflarea mucoasei nazale și cu tulburări ale receptorilor gustativi și olfactivi și poate dura timp îndelungat, provocând inconveniente și disconfort.

Recuperarea mirosului după COVID-19

Medicii-experți ai Spitalului Regional Edineț recomandă să nu   faceți prea multe griji cu privire la pierderea simțului mirosului, pentru că, în orice caz, acesta va reveni. De regulă, revenirea capacității de a distinge gusturile și mirosurile vine după două săptămâni de boală (în caz de afectare a receptorilor nazofaringieni, lipsa mirosului poate dura de la 3 la 4 săptămâni), iar cu un tratament simptomatic adecvat, aceasta poate fi realizat mult mai rapid.

În primul rând, recuperarea   mirosului după covid depinde de imunitatea persoanei, dar dacă anosmia (pierderea mirosului) nu dispare în două săptămâni, atunci este timpul să solicitați ajutor calificat de la un medic care poate prescrie procedurile și tratamentul necesar:

  1. Utilizarea compozițiilor farmaceutice speciale pentru asanarea căilor nazale. Această procedură poate reduce umflamația nazofaringelui și poate accelera eliminarea mucusului viscos din

 

  1. Utilizarea spray-urilor nazale hormonale. Spray-urile moderne ameliorează eficient și rapid umflamațiile, dar, în același timp, este important ca acestea să fie prescrise de un medic competent. Nu vă automedicați, deoarece acest lucru este plin de complicații în recuperarea ulterioară.

 

  1. Efectuarea exercițiilor de respirație. Sunt utile exercițiile de respirație, care au un efect benefic asupra funcționării plămânilor, ajută la saturarea sângelui cu oxigen, ceea ce, desigur, accelerează procesul de revenire a mirosului la persoană.

Nu vă automedicați pentru infecția cu coronavirus. La primul semn, consultați-vă medicul pentru recomandări și ajutor, acest lucru va permite să depășiți rapid și eficient această boală insidioasă.