Știri și Evenimente

Medicii Spitalului Raional Edineț afirmă că vaccinarea salvează vieți, la fel denotă și statisticile

Autor: | Etichete: , , | Comments: 0 | decembrie 5th, 2021

S-a confirmat că vaccinele contra COVID-19 sunt sigure și eficiente. Pe baza statisticilor și, potrivit medicilor spitalului raional Edineț, vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a salva vieți în timpul unei epidemii.

Nivelele de vaccinare în țările europene

Toate țările afectate din Europa pot fi împărțite condiționat în trei categorii în funcție de gradul de vaccinare:

  • ţări din „vechea Europă” (Germania, Olanda) 65-76% din populaţia vaccinată, nu au fost observate focare de infecţie;
  • ţări din fostul lagăr social din centrul Europei (Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Polonia) 45-55% vaccinate;
  • ţări din Europa de Est (România, Bulgaria) mai puţin de 45% de vaccinaţi.

Impactul vaccinării asupra mortalității

O creștere a numărului de bolnavi este observată în toate statele. Dar, după cum arată practica, cu cât procentul de vaccinați este mai mare, cu atât rata mortalității este mai mică.

Respectiv în Germania, Austria și Marea Britanie sunt mai puține decese. În țările din Europa Centrală, unde vaccinarea ocupă poziția de mijloc și, ca urmare, rata mortalității este medie. Balcanii și Europa de Est sunt marcate de o rată a mortalității destul de ridicată.

Cu alte cuvinte, dacă rata de vaccinare este mai mare de 65%, dar mai mică de 80% nu este posibilă stoparea definitivă a pandemiei, doar ajută la reducerea numărului de decese în timpul unei pandemii.

După cum arată practica, în societatea noastră cu un nivel scăzut de responsabilitate socială, nu se poate face fără lockdown și alte restricții. În Marea Britanie, se discută revenirea măsurilor restrictive, cu condiția ca situația cu mortalitatea și aglomerația spitalelor să se înrăutățească odată cu debutul iernii. Germania prevede aceleași opțiuni.

Personalul medical al spitalului Edineț recomandă ca toți cetățenii neimunizați să fie vaccinați, iar cei care au fost vaccinați cu mai bine de 6 luni în urmă să ia o doză de rapel pentru a menține răspunsul imun la coronavirus. În timpul unei pandemii, aceasta este singura modalitate fiabilă de a vă proteja de evoluția severă a bolii și de a salva  viață care nu are preț.