Spitalul raional din Edineț informează privitor la Omicron
O nouă tulpină numită omicron a devenit cunoscută recent și au apărut diverse întrebări și temeri în acest sens.
Spitalul raional Edineț Vă informaează la aceste subiecte. Să precăutăm mai detaliat principalele temeri și ipoteze ale populației.
Poate că omicronul va elimina delta, dar el însuși va fi mai puțin periculos?
Până acum, nu există premise pentru a asuma un scenariu atât de optimist. În legătură cu atitudinea predominant negativă față de vaccinarea populației din spațiul post-sovietic, există puține speranțe pentru imunizarea colectivă față de tulpina deltă. Aceasta înseamnă că transmiterea acestui tip de virus va continua până când toată populația nu se va imuniza morbid.
Este prea devreme pentru a evalua letalitatea omicronului; volumul necesar de date statistice nu este încă disponibil. Oamenii de știință vor putea face primele concluzii după câteva săptămâni.
Pot oare fi adaptate vaccinele existente la noua versiune?
Din punct de vedere tehnic, oamenii de știință vor avea nevoie de mult mai puțin timp pentru a crea un astfel de vaccin, decât la primul val de coronavirus. Producătorii vaccinului ARN, Pfizer și Moderna, sugerează că această sarcină poate dura o lună. Testele clinice ale vaccinului actualizat ar trebui să dureze ceva mai mult timp.
Această versiune actualizată va trebui înregistrată ca medicament nou, pentru a efectua toate etapele studiilor clinice.
Autoritățile sunt conduse de panică sau de oportunitatea de închidere a frontierelor?
Pentru a evita răspândirea masivă a virusului, viteza de reacție este foarte importantă, prin urmare, în această situație, o înăsprire temporară a măsurilor nu va fi inutilă. Este important ca aceasta să fie însoțit de acțiuni constructive.
Într-adevăr, chiar la începutul pandemiei, majoritatea statelor au reacționat la știrile despre răspândirea coronavirusului foarte lent, când rata de infecție a crescut brusc. În același timp, există țări precum Taiwan, care au introdus imediat testarea pentru toți care sosesc în țară, indiferent de țara de origine, chiar înainte de a fi identificată posibilitatea transmiterii de la persoană la persoană a coronavirusului.
Atunci aceste măsuri au fost considerate excesive, dar un astfel de sistem a făcut posibilă reducerea ratei de infecție în țară la un nivel minim pe toată durata pandemiei.
Cât va dura blocarea frontierei și este oare inevitabil un lockdown?
Blocarea frontierelor însemnă introducerea carantinei pentru cei sositi. O abordare armonioasă a testării în timp util și monitorizarea calitativă a cazurilor de îmbolnăvire formează rezerve de timp.
În ceea ce privește lockdown-ul, are un impact foarte negativ asupra economiei. Dacă nu fi o creștere masivă a morbidității, atunci cel mai probabil autoritățile nu vor recurge la aceasta. Până acum, nici o țară nu a anunțat asemenea măsuri.
Dacă Africa ar fi fost asigurată cu vaccine, ar fi apărut omicronul?
Posibil că apariția sa ar fi mai mică, dar ideea nu este în vaccinele anticovid.
Locuitorii din diferite țări au avut acces la vaccine în mod diferit. Dacă în Moldova și Europa cetățenii sunt convinși să fie vaccinați cu diferite tipuri de vaccine, în Africa nu mai mult de 10% din populație a primit prima doză de vaccin. O populație parțial vaccinată este un mediu favorabil pentru apariția de noi tulpini, care nu asigură formarea imunității la vaccin. Originea omicronului este în mare măsură asociată cu dezvoltarea unui virus în corpul uman cu un sistem imunitar suprimat, probabil HIV pozitiv. Cu cât sunt mai puține persoane cu SIDA în lume, cu atât sunt mai puține șansele de apariție a unor noi tulpini periculoase.
Nu ignora recomandările medicilor. Respectați regulile de bază de protecție și fiți sănătoși!