
Experții de la Spitalul Raional Edineț au evaluat efectul omicronului asupra plămânilor
Experții de la Spitalul Raional din Edineț au observat pe tot parcursul anului capacitatea coronavirusului de a evolua rapid. Întregul an trecut a trecut sub semnul unor noi și noi tulpini.
Din fericire, studiile recente ale unor grupuri independente de cercetare au arătat că omicronul se răspândește mai lent la populație decât tulpinile originale.
Cercetările oamenilor de știință americani, efectuate pe rozătoare, privitor la efectele asupra organismului diferitelor tulpini de SARS-CoV-2 au arătat o caracteristică interesantă. Rozătoarele infectate cu omicron au prezentat cel mai mic grad de afectare a căilor respiratorii.
Oamenii de știință din Hong Kong au ajuns la rezultate similare, folosind mostre de țesut din corpul uman pentru cercetare. În probele din tractul respirator, omicronul se răspândește mai lent decât delta.
Rata scăzută de răspândire, este asociață de evoluția ușoară a infecției cu coronavirus, cauzată de tulpina omicron.
În același timp, oamenii de știință de la Imperial College din Londra au descoperit că probabilitatea reinfectării cu coronavirusul omicron este de cinci ori mai mare decât în varianta delta. Potrivit statisticilor, imunitatea la coronavirus la cei care fuseseră bolnavi pe valul tulpinii „delta” ar putea proteja împotriva reinfectării în 85% din cazuri. Odată cu răspândirea omicronului, această cifră a scăzut la 19%. Aceste rezultate susțin ipoteza că tulpina omicron este capabilă să ocolească apărarea imună.
Specialiștii subliniază că coronavirusul va continua să evolueze, căutând puncte slabe chiar și într-un organism vaccinat și nu se va opri la tulpina omicron. Aproximativ la fiecare șase luni apare o nouă tulpină, existând posibilitatea ca aceasta să fie mai periculoasă și mai infecțioasă decât anterioarele „alfa”, „beta” și „gamma”, „lambda”.
Durata unei pandemii este direct dependentă de rata de vaccinare. Virusologii vestiți prevăd o scădere caardinală până la jumătatea anului 2022, numai dacă cetățenii vor fi vaccinați mai activ.
Potrivit imunologului Nikolai Kryuchkov, imunitatea colectivă se va forma în țară din cel puțin 85% din persoanele vaccinate și bolnave.
Spitalul Edineț face apel la cetățeni să sprijine vaccinările pentru a avea grijă de propria sănătate.
Experții îndeamnă persoanele vaccinate să nu-și reducă gradul de protecție, să se abțină de la participarea la evenimente publice, să poarte măști în locuri aglomerate și să se spele mai des pe mâini.
Este foarte important pentru populație săcunoască ca vaccinurile nu numai protejează împotriva evoluției severe a bolii, dar și reduc într-o oarecare măsură răspândirea infecției.