Știri și Evenimente

Medicul Spitalului Raional Edinet a povestit despre prevenirea fracturilor la varstnici în perioada toamna-iarna

Autor: | Etichete: , , | Comments: 0 | decembrie 5th, 2022

O cadere pentru o persoana în varsta este întotdeauna un risc de accidentare, iar în perioada toamna-iarna riscul acesta creste semnificativ.

Potrivit statisticilor, aproximativ 7-8% din caderile la varstnici se transforma în afectiuni atat de grave, cum ar fi o fractura a colului femural, a coloanei vertebrale, a pelvisului.

Medicul Spitalului Raional Edinet a dat ceva recomandari privind prevenirea fracturilor la varstnici toamna si iarna.

De ce este periculoasa caderea?

Odata cu varsta, tesutul osos îsi pierde treptat densitatea si rezistenta. Deseori se dezvolta osteoporoza, o afectiune in urma caruia oasele devin fragile si predispuse la fracturi.

O scadere a densitatii osoase a fost înregistrata la 85,7% dintre femeile cu varsta cuprinsa între 50-54 de ani si la 100% dintre barbatii cu varsta peste de 75 de ani.

În acelasi timp, în aproape 50% din cazuri, osteoporoza este asimptomatica si este depistata doar dupa o fractura.

Pentru o persoana care sufera de osteoporoza, o cadere poate duce la un traumatizm grav cu    pierderea capacitatii de a se misca independent.

Complicatiile post-traumatice asociate cu osteoporoza sunt a treia cauza de deces în lume.

Masuri de precautie

Primul lucru la care ar trebui sa va ganditi sunt pantofii. Pantofii de iarna ar trebui sa fie comozi, nu stramti, care permit pasul sigur. Daca talpa cumva aluneca, este necesar sa adaugati pantofilor niste varfuri anti-alunecare. Daca persoana in etate se foloseste de un baston, atunci bastonului este necesar de adaugat un varf ascutit – astfel încat sa nu alunece pe gheata si sa creeze un punct suplimentar de sprijin in timpul mersului.

Pe vreme însorita, se recomanda purtarea ochelarilor de soare. Persoanele în varsta cu probleme de vedere si auz ar trebui sa consulte un medic pentru a-si monta ochelari sau aparate auditive sau pentru un curs lecuire.

Încercati sa alegeti locuri aglomerate. In cazul dat puteti apela la ajutorul trecatorilor. Tot in acelasi scop, in timpul plimbarii permanent trebuie sa aveti telefonul cu dvs.

Optati pentru deplasari în timpul zilei sau în locuri luminate. Însotirea prietenilor sau rudelor  este recomandata în orele întunecate ale zilei.