Știri și Evenimente

Medicii spitalului raional Edinet recomanda renuntarea la alcool în favoarea sanatatii

Autor: | Etichete: | Comments: 0 | decembrie 10th, 2022

Consumul bauturilor alcoolice, fie el chiar si moderat – de sarbatori sau în cinstea unor întalniri importante – nu este deloc un obicei inofensiv, care nu provoaca consecince daunatoare.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu exista doze sanatoase sau cel putin inofensive de alcool, ceea ce înseamna ca fiecare persoana care consuma alcool intra automat în grupul de risc intr-o serie de probleme cu sanatate.

Medicii spitalului raional Edinet explica, de ce ar trebui sa renuntati de bauturi alcoolice, chiar daca le consumati rareori.

Cum reactioneaza organismul la sevrajul de alcool?

La prima vedere se pare ca refuzul de a consuma alcool este la fel de usor precum decojirea perelor.

Insa, motivatia sub forma de riscuri pentru sanatate este adesea insuficienta pentru o persoana care nu are înca probleme hepatice sau semne de encefalopatie alcoolica.

Medicii recomanda: încercati sa va abtineti de alcool doar o luna – si veti observa deja rezultatul. Sanatatea se va îmbunatati, somnul se va normaliza, capacitatea de munca va creste si, cel mai important, nu va mai fi nevoie sa recurgeti la un pahar de vin pentru a va crea o dispozitie buna.

Schimbarile pozitive, stabilite de cercetari stiintifice, dupa o luna fara alcool, ating aproape toate organele si sistemele:

  • cantitatea de grasime din ficat se reduce, ceea ce înseamna ca riscul de distrofie si ciroza a ficatului scade la fel:
  • se scade rezistenta tesuturilor la insulina si, prin urmare, si riscul de diabet de tip 2;
  • se scade colesterolul din sange, scade riscul de ateroscleroza vasculara;
  • tensiunea arteriala se normalizeaza;
  • greutatea corporala scade daca a fost supraponderala;
  • se scade cantitatea de proteine ​​– markeri ai tumorilor maligne din sange.

Niciodata nu este prea devreme sa renunti la alcool in interesele sanatatii. Poate ca, peste o luna, nu o sa mai aveti dorinta de a consuma bauturi alcoolice.

Cu toate acestea, daca a fost dificil sa suportati aceasta perioada sau nu ati reusit sa obtineti rezultatele dorite, atunci este necesar sa contactati un specialist. Dependenta de alcool este o afectiune care necesita tratament.