Știri și Evenimente

Spitalul raional Edinet a fost acreditat cu succes

Autor: | Etichete: , , | Comments: 0 | decembrie 15th, 2022

Spitalul Regional Edinet a fost acreditat si a confirmat înca o data respectarea standardelor profesionale înalte.

În cadrul acreditarii planificate a institutiilor medicale din Republica, expertii din cadrul Consiliului National de Evaluare si Acreditare au efectuat o verificare amanuntita a activitatii spitalului conform criteriilor stabilite in domeniul prestarii serviciilor medicale.

Despre importanta acreditarii

Acreditarea este o procedura stabilita prin lege, conform caruia organul de stat responsabil de evaluare si acreditare atesta în mod oficial dreptul unui spital de a presta servicii medicale în conformitate cu reglementarile din domeniul medicinei.

În Moldova, acreditarea institutiilor medicale se realizeaza din 2002. Organul responsabil este Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sistemul de Sanatate; el dezvolta, de asemenea, standarde medicale nationale moldovenesti pe baza experientei altor tari europene.

La efectuarea acreditarii, se iau în considerare urmatoarele criterii:

  • conformitatea bazei materiale si tehnice a institutiei cu cerintele stabilite pentru institutiile de profil relevant (disponibilitatea spatiilor care satisfac standardelor sanitare si igienice, echipamentelor pentru diagnosticarea si tratarea pacientilor, serviciilor adiacente care asigura functionarea spitalului);
  • calificarea si competenta personalului administrativ si operativ;
  • disponibilitatea documentatiei necesare si pastrarea ei in conformitate cu lege.

Acreditarea unei institutii medicale se efectueaza o data in cinci ani. Obligatia de a trece procedura acreditarii este prevazuta de lege pentru toate institutiile medicale, indiferent de forma de proprietate.

Fara acreditare, nici o institutie publica, nici cea privata nu are dreptul de a furniza servicii medicale (de a se angaja în activitati medicale).

autorizare SR Edinet